Sinaxar 20 Octombrie 2017

In aceasta luna, in ziua a douazecea, pomenirea Sfantului Marelui

Mucenic Artemie.

 Acest fericit Artemie, fiind duce si august al Alexandriei si patriciu, era cinstit de marele imparat Constantin; luand insa imparatia Iulian Paravatul, si prigonind pe crestini la Antiohia, a mers nechemat fericitul acesta la chinuri; si mustrand faradelegea aceluia, l-au batut cu vine de bou crude, si l-au zgariat pe spate cu brice ascutite si taioase, si i-au patruns coastele si tamplele cu tepusi. Si despicand taietorii de pietre o piatra mare l-au bagat intr-insa si lasand piatra peste dansul, a fost turtit sfantul si i-au sarit ochii si matele pe pamant; dupa aceea i-au taiat capul. Si asa a luat de trei ori fericitul cununa cea nevestejita a muceniciei. Iar sfintele lui moaste s-au adus de la Antiohia la Constantinopol, de catre femeia unui oarecare diacon, ce se chema Aristis. Si a fost ingropat la locul ce se numeste Ocsia.

Tot in aceasta zi, Sfintii Mucenici Evor si Evnoi, fiind ucisi cu pietre s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, Cuvioasa Maica noastra Matroana cea de la cetatea Hios.

Sfanta Matroana s-a nascut prin secolul al XIV-lea, in satul Volissos din Chios, intr-o familie instarita, cu parinti evlaviosi, pe nume Leon si Ana. Inca din tinerete sfanta avea inclinatii spre monasticism. Intr-o zi ea si-a parasit parintii, mergind sa locuiasca intr-un loc pustiu, unde a gasit o mica manastire de maicute. Curand, i s-au alaturat acolo si alte calugarite, nevoindu-se impreuna pentru mantuire. Sf. Matroana a facut minuni cat a fost in viata dar si dupa aceea, fiind slavita in Chios pentru viata sa curata si sfanta. Ea era milostiva cu saracii si avea puteri de a vindeca bolnavii. Acatistul Sf. Matroana a fost compus de Mitropolitul Nichita din Rodos si a fost gasit intr-un codice din anul 1455, unde se consemneaza ca sfanta a murit inainte de aceasta data. Sf. Matroana mai este praznuita si in ziua de 15 iulie, cand i-a fost gasit capul. Tot in aceasta zi, Cuviosul si purtatorul de Dumnezeu Parintele nostru Gherasim cel nou, sihastru cel din Peloponez, ale carui sfinte moaste sunt in Chefalonia, care in pace s-a savarsit. Sfantul Gherasim, Noul Pustnic al Cefaloniei, s-a nascut in satul Trikkala din Peloponez. In primii ani ai maturitatii s.a calugarit pe insula Zakynthos, dupa care a plecat la Muntele Athos unde a devenit schimonah, studiind impreuna cu pustnicii de pe Sfantul Munte. Primind binecuvantare de la parinti, calugarul s-a dus la Ierusalim sa se inchine la Sfantul Mormant Datator de Viata al Mantuitorului. Dupa ce a vizitat multe din locurile sfinte din Ierusalim, Muntele Sinai, Antiohia, Damasc, Alexandria si Egipt, el s-a intors la Ierusalim, devenind ingrijitor de candele la Sfantul Mormant. Calugarul a fost hirotonit diacon si apoi preot de catre Patriarhul Gherman al Ierusalimului (1534-1579). Sf. Gherasim a continuat sa traiasca viata sfanta. Pentru singuratate s-a retras la Iordan, unde a petrecut patruzeci de zile fara intrerupere. Binecuvantat de patriarh pentru o viata solitara, Sf. Gherasim s-a retras in singuratatea din Zakynthos, unde s-a hranit numai cu ierburi. Dupa cinci ani, a simtit dorinta de a pleca pe insula Cefalonia unde si-a gasit adapost intr-o pestera. Sfantul a restaurat biserica din Omala si a construit o manastire de maicute unde a trait, a muncit si a privegheat neintrerupt timp de treizeci de ani. El se ruga ingenunchind pe pamantul gol. Pentru viata lui sfanta, Gherasim s-a invrednicit de darul vindecarii bolnavilor si a izgonirii duhurilor necurate. La varsta de 71 de ani, sfantul a stiut ca va muri curand. Dupa ce le-a binecuvantat pe maicute, a adormit cu pace intru Domnul in 15 august 1579. Dupa doi ani, deschizindu-i-se mormantul, s-au descoperit moastele sale intregi si frumos mirositoare, vindecatoare de boli. Deoarece Adormirea Maicii Domnului se sarbatoreste in 15 august, Sf. Gherasim se praznuieste in 16 august. In ziua de 20 octombrie se praznuieste dezvelirea moastelor sfantului, in anul 1581.

Tot in aceasta zi, Sfintii Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor si

Antonin, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, Sfanta Mucenita Manato fecioara care de foc s-a savarsit.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazecea, pomenirea Sfantului Marelui

Mucenic Artemie.

 Acest fericit Artemie, fiind duce si august al Alexandriei si patriciu, era cinstit de marele imparat Constantin; luand insa imparatia Iulian Paravatul, si prigonind pe crestini la Antiohia, a mers nechemat fericitul acesta la chinuri; si mustrand faradelegea aceluia, l-au batut cu vine de bou crude, si l-au zgariat pe spate cu brice ascutite si taioase, si i-au patruns coastele si tamplel[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter