Sinaxar 29 Mai 2016

In aceasta luna, in ziua a douazeci si noua, pomenirea sfintei mucenite Teodosia fecioara, cea din Cezareea (aducerea moastelor).

 Odata, in vremea persecutiei impotriva crestinilor care dura deja de cinci ani, Sf. Teodosia in varsta de 17 ani a vizitat prizonierii crestini condamnati in Pretoriumul din Cezareea, Palestina. Erau Sfintele Pasti si mucenicii vorbeau despre Imparatia lui Dumnezeu. Sf. Teodosia i-a rugat sa o pomeneasca si pe ea cand vor ajunge in fata lui Dumnezeu. Soldatii au prins-o si au dus-o in fata lui Urban, guvernatorul, spunind ca acea fecioara se inchina in fata prizonierilor. Acesta i-a cerut sa jertfeasca la idoli dar a refuzat, marturisindu-si credinta in Hristos. Apoi au torturat-o ingrozitor, rupindu-i carnea cu carlige de fier pana i s-au vazut oasele. Mucenita a rabdat in tacere si cu zambetul pe fata chinurile si cand guvernatorul i-a cerut din nou sa sacrifice la idoli iar ea i-a raspuns: "Nebunule, mi s-a daruit sa fiu in randul mucenicilor". Apoi i-au pus o piatra de gat si a fost aruncata in mare dar au salvat-o ingerii. Din nou au prins-o si a fost data sa o sfasie fiarele salbatice dar acestea nu s-au atins de ea. In final calaii i-au taiat capul. Noaptea, Sf. Teodosia a aparut parintilor ei care au incercat sa o convinga sa nu se sacrifice pentru Hristos. Era imbracata intr-o haina stralucitoare, cu o cununa pe cap si o cruce stralucitoare de aur in mana, spunindu-le: "Priviti gloria de care ati vrut sa ma lipsiti!" Sf. Mucenita Teodosia din Tir a indurat mucenicie in anul 307. Ea mai este praznuita si in 29 mai, zi in care i s-au mutat sfintele moaste la Constantinopol si apoi la Venetia.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintei preacuvioasei mucenite

Teodosia cea din Constantinopol (sec. VIII).

Aceasta a trait pe vremea imparatului Teodosie III Atramiteanul, fiind fiica de parinti dreptmaritori, din Constantinopol. Cand era ea de sapte ani, a raposat tatal sau; iar maica-sa luand copila, a tuns-o intr-o manastire din Bizant, dupa care s-a savarsit si maica-sa, lasand fericitei toata avutia ei. Iar sfanta din aurul si argintul acela a facut trei icoane: una a lui Hristos, alta a Nascatoarei de Dumnezeu, si a treia a sfintei mucenice Anastasia, iar restul I-a impartit la saraci.  Dupa catava vreme, a luat imparatia pe care o lasase ortodoxul Teodosie, Leon Isaurul (717-741) cel rau credincios. Pentru ca marele patriarh Gherman nu se pleca la pangaritele lui dogme, prin silnicie a fost dat afara din patriarhie cu ciomege si cu sabii, si voia ca sfanta icoana a lui Hristos, cea de deasupra portilor (care se zice cea de arama) sa o pogoare si sa o dea focului. Si in vreme ce se savarseau acestea si spatarul era pe scara, vrand sa pogoare sfanta icoana, fericita Teodosia impreuna cu alte credincioase femei si barbati apucand scara au prabusit la pamant pe spatar, care a murit, si ducandu-se la Patriarhie, au improscat cu pietre pe raucredinciosul patriarh Anastasie. Indata celorlalte femei si barbatilor li s-au taiat capetele, a caror pomenire se savarseste la noua ale lunei lui August; iar pe sfanta Teodosia un gealat oarecare crud si neomenos tragand- o catre Bou, (asa se numea partea aceea a orasului) si luand un corn de berbec, a lovit-o nebuneste peste grumazi, si i-a pricinuit ei cununa muceniciei. Iar din minunile ce pururea se lucreaza prin ea, este cu putinta tuturor sa afle cat de mare indrazneala a dobandit ea catre Dumnezeu. Si se savarseste soborul ei in manastirea zisa Dexiocratus, unde se afla si sfintele ei moaste.

Tot in aceasta zi, pomenirea cuviosului mucenic Olvian, episcopul cetatii Aneu.

Acest cuvios a trait pe vremea imparatiei lui Maximian, fiind consul Alexandru si Maxim. Si a fost el adus la Iulie si Elian, de care fiind intrebat si neplecandu-se a jertfi idolilor, a fost dezbracat de haine si patruns si ars pe coapse cu frigari de fier inrosite in foc; apoi a fost pus la inchisoare si spre a doua cercetare fiind adus, si neplecandu-se, a fost dezbracat si i s-a strujit trupul cumplit si asa a fost aruncat in foc, unde si-a dat duhul lui Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, pomenirea cuviosului parintelui nostru

Alexandru, papa al Alexandriei.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici, un barbat si sotia sa, care s-au savarsit zdrobindu-li-se oasele cu toiegele.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului noului mucenic Nan sau loan Tesalonirceanul, care in Smirna a marturisit in anul 1802 i care de sabie s-a savar it.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazeci si noua, pomenirea sfintei mucenite Teodosia fecioara, cea din Cezareea (aducerea moastelor).

 Odata, in vremea persecutiei impotriva crestinilor care dura deja de cinci ani, Sf. Teodosia in varsta de 17 ani a vizitat prizonierii crestini condamnati in Pretoriumul din Cezareea, Palestina. Erau Sfintele Pasti si mucenicii vorbeau despre Imparatia lui Dumnezeu. Sf. Teodosia i-a rugat sa o pomeneasca si pe ea cand vor ajunge i[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter