Sinaxar 20 Decembrie 2014

In aceasta luna, in ziua a douazecea, pomenirea Sfantului sfintitului Mucenic Ignatie, purtatorul de Dumnezeu (Teoforul).

 Sfantul sfintitul Mucenic Ignatie, urmas al apostolilor, al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei dupa Evod, a fost impreuna cu Policarp, episcopul Bisericii Smirnei, ucenic al Sfantului Evanghelist Ioan. Cand imparatul Traian a trecut prin Antiohia impotriva partilor, Sfantul Ignatie a fost adus inaintea lui. Imparatul l-a cercetat indelung si a vazut ca nu poate fi intors de la credinta in Hristos. De aceea a fost chinuit indelung si in felurite chipuri; dar aratandu-se mai tare decat chinurile, a fost trimis legat la Roma, pazit de zece ostasi, ca sa fie dat mancare fiarelor salbatice. In drum spre Roma, a intarit Bisericile din cetatile prin care trecea si se ruga sa fie mancat de fiare, "ca sa ajung, spunea el, paine curata lui Dumnezeu". In Roma a fost aruncat in stadion si a fost sfasiat de leii sloboziti asupra lui, de i-au ramas numai oasele cele mari. Pe acestea le-au adunat crestinii si le-au dus in Antiohia. Se spune ca Sfantul Ignatie a fost Copilul pe care l-a apucat de mana Stapanul Hristos si l-a luat in brate si a zis: "De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra in imparatia cerurilor"; si: "Cel ce va primi pe un prunc ca acesta in numele Meu, pe Mine Ma primeste". De aceea a fost numit purtator de Dumnezeu. Pe Sfantul Ignatie l-a cinstit cu un cuvant de lauda si cel intre sfinti parintele nostru Ioan Gura de Aur.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuviosului Parintelui nostru

Filogonie, patriarhul Antiohiei.

Fericitul Parintele nostru Filogonie a invatat dumnezeiestile Scripturi si din copilarie s-a afierosit lui Dumnezeu. A trecut prin toate stiintele si le-a invatat pe toate ca pe una. Aceasta l-a facut stralucit in viata. A avut femeie si o fiica. Ca avocat, la tribunal, lua apararea oamenilor nedreptatiti si le intindea mana de ajutor. Stralucea fericitul mai mult decat soarele, asa ca indata s-a aratat vrednic de cele mai inalte vrednicii. Mai inainte, apara pe oameni, si-i facea pe cei nedreptatiti mai puternici decat cei ce ii nedreptateau; mai pe urma, a pastorit cu dreptate turma lui Hristos. Pe vremea cand s-a urcat el pe scaunul Antiohiei greutatea era mare. Abia se terminase prigoana impotriva crestinilor, se mai vedeau inca ramasitele cumplitei tulburari, ca au si inceput ereticii sa atace Biserica, Dar atacurile lor s-au izbit de intelepciunea fericitului Filogonie si s-au prabusit asa precum Sfantul Ioan Gura de Aur arata mai pe larg in cuvantul de lauda cu care l-a cinstit. Pastorind dar, Sfantul Filogonie, in chip bineplacut lui Dumnezeu, turma incredintata lui, ducand o viata ingereasca pe pamant si stralucind ca episcop, s-a mutat la Domnul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului noului Mucenic Ioan cel din insula Tasos, care a suferit mucenicia in Constantinopol, in anul 1652 si s-a savarsit de sabie.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazecea, pomenirea Sfantului sfintitului Mucenic Ignatie, purtatorul de Dumnezeu (Teoforul).

 Sfantul sfintitul Mucenic Ignatie, urmas al apostolilor, al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei dupa Evod, a fost impreuna cu Policarp, episcopul Bisericii Smirnei, ucenic al Sfantului Evanghelist Ioan. Cand imparatul Traian a trecut prin Antiohia impotriva partilor, Sfantul Ignatie a fost adus inaintea lui. Imparatul l-a cercetat indelung si[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter