Sinaxar 30 Iunie 2015

In aceasta luna, in ziua a treizecea, soborul Sfintilor, Slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli celor doisprezece, cu aratare, cum si unde fiecare dintr-insii a propovaduit si unde s-a savarsit.

PETRU:

Petru apostolul si intaiul ucenicilor, propovaduind intai Evanghelia in Iudeea si in Antiohia, dupa aceea in Pont, Galatia, Capadocia, Asia si in Bitinia, s-a pogorat pana la Roma. Si biruind cu minunile pe Simon vrajitorul, a fost rastignit de Nero cu capul in jos si asa si-a primit sfarsitul.

PAVEL:

Pavel apostolul si corifeul apostolilor, intrecand pe toti apostolii cu dumnezeiasca ravna si cu credinta in Hristos, propovaduind pe Hristos din Ierusalim pana la Iliric, si mergand la cetatea Romei, i s- a taiat capul de catre Nero.

ANDREI:

Andrei apostolul, cel intai-chemat si fratele lui Petru, propovaduind pe Hristos in toata marginea Marii din Bitinia, a Pontului si a Armeniei, si intorcandu-se prin Pont si Bizant, s-a pogorat pana la Elada, si fiind rastignit de Egeat la Patarele Ahaiei, si-a primit sfarsitul.

IACOV:

Iacov apostolul si fiul lui Zevedei propovaduind pe Hristos in toata Iudeea, a fost omorat de Irod Agripa cu sabia, pentru buna sa indrazneala.

IOAN:

Ioan evanghelistul si cuvantatorul de Dumnezeu si fratele lui Iacov, cel ce s-a rezemat de pieptul lui Hristos, propovaduind pe Hristos in Asia, si fiind izgonit de Domitian la Patmos, si tragand multa multime de popor catre Hristos, s-a intors la Efes si s-a odihnit cu pace, plin fiind de zile.

FILIP:

Filip cel din Betsaida Galileii, impreuna-cetatean fiind cu Andrei si cu Petru propovaduind si el pe Hristos in Asia si in Ierapoli cu Mariamni, sora sa si cu Vartolomeu, pe urma fiind rastignit de catre elini in Ierapole, si-a primit sfarsitul.

TOMA:

Toma, care si Geaman se zice, propovaduind Evanghelia lui Hristos la parti, mideni, persi si indieni, cei ce se zic bogati, s-a savarsit fiind patruns de dansii cu sulite.

BARTOLOMEU:

Bartolomeu apostolul propovaduind Evanghelia lui Hristos la indienii ce se zic bogati, a fost rastignit in Urvanupoli, de si-a primit sfarsitul intr-insa, iar sfintele lui moaste punandu-le intr-o racla de fier, le-au aruncat in mare.

MATEI:

Matei, care si Levi se zice, fratele lui Iacov Alfeu, vamesul si evanghelistul, care si ospat mare a facut lui Iisus, propovaduind pe Hristos, si fiind improscat cu pietre, a raposat in Ierapoli Asiriei, primindu-si sfarsitul prin foc.

IACOV ALFEU:

Iacov Alfeu si fratele lui Matei, caci amandoi aveau tata pe Alfeu, fiind spanzurat pe cruce de cei necredinciosi, si-a primit sfarsitul.

SIMON ZILOTUL:

Simon Zilotul cel din Cana-Galileei, care si Natanail este numit in Evanghelia dupa Ioan, trecand prin toata Mauritania si prin Africa, propovaduind pe Hristos, si fiind rastignit de dansii, s-a savarsit.

TADEU:

Iuda al lui Iacov, care de Luca si in Evanghelie si in Fapte este numit Iuda, iar de Matei si de Marcu este numit Tadeu si Liveu, frate fiind dupa trup Domnului nostru Iisus Hristos, propovaduind Evanghelia in Mesopotamia, apoi a raposat in cetatea Ararat, fiind spanzurat si sagetat de necredinciosi.

MATIA:

Matia care in locul vanzatorului a fost pus in numar cu apostolii, propovaduind pe Hristos in Etiopia, si chinuit fiind de dansii cu multe chinuri, si-a dat sufletul la Dumnezeu.

IACOV, RUDA DOMNULUI:

Iacov, ruda Domnului, si fecior lui Iosif logodnicul, fiind intaiul episcop al Ierusalimului, fiind aruncat jos de pe aripa templului si lovit in cap cu un mai de cele de la nalbitori, si-a primit sfarsitul.

SIMEON:

Simon care si Simeon si Cleopa se cheama, feciorul lui Iosif si fratele lui Iacov, al doilea episcop al Ierusalimului. Acesta a trait o suta douazeci de ani, caci era rudenie Domnului, si din neamul lui Iuda; fiind osandit si silit de Domitian, imparatul Romei, sa bea otrava ce era scoasa din taratoare veninoase, din serpi, scorpii si din paianjeni, n-a patit nici o stricaciune; apoi fiind rastignit de Traian imparatul, s-a savarsit.

VARNAVA (BARNABA):

Varnava, care si Iosif se zice, de care se aminteste in Faptele Apostolilor, a scris Evanghelia dupa Matei cu mana sa, si s-a savarsit ucis cu pietre in Cipru.

MARCU:

Marcu evanghelistul, care era ucenic si fiu duhovnicesc lui Petru, corifeul apostolilor, si a scris de la dansul Evanghelia, a propovaduit Evanghelia in Alexandria si prin tinuturile ei pana la Pentapoli. Dupa aceea, fiind tras in Alexandria Egiptului si fiind ars, a marturisit si l-au ingropat acolo.

LUCA:

Luca evanghelistul si doctorul (si cu Pavel dimpreuna calatorul) a scris Evanghelia dupa propovaduirea fericitului Pavel, inca si Faptele Apostolilor; dupa ce s-a dus de la Roma, lasand acolo pe Pavel, a invatat prin toata Grecia precum se spune, si s-a savarsit cu pace la Teba Beotiei, fiind de 80 de ani. Si se spune ca el cel dintai a zugravit icoana Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos si a pururea Fecioarei Maria, ceea ce L-a nascut pe Dansul, si a corifeilor apostolilor, si de acolo a iesit in toata lumea acest binecredincios si a tot cinstit lucru.

FILIP:

Filip, care este pomenit in Fapte, cel ce este din Cezareea Palestinei, care a fost insurat si a avut patru fiice proorocite, a fost facut de apostoli diacon, si a botezat pe Simon, ce se fatarnicise, si a luminat de asemenea pe etiopianul famen. Acesta propovaduind in Trala Asiei, a murit acolo cu toate cele patru fiice ale sale.

ANANIA:

Anania apostolul si episcopul Damascului, care prin descoperire dumnezeiasca a botezat pe Pavel, facand multe tamaduiri in Damasc si in Elefterupoli, a fost batut cu vine de bou de guvernatorul Lupian, si zgariat pe coaste si ars cu faclii, apoi ucis cu pietre afara din cetate.

JUST:

Iosif, care si Just si Varsava este numit, a fost la un gand cu cei 70 de ucenici, fiind unul dintre ei.

STEFAN:

Stefan, intaiul mucenic, unul din cei sapte diaconi si din cei 70 de ucenici, este pomenit in Faptele Apostolilor. El a fost omorat cu pietre de iudei, fiind indemnator si Pavel la moartea lui. Dupa aceea in zilele marelui Constantin, au fost aduse moastele lui in Constantinopol si asezate in Costanziani.

PROHOR:

Prohor, si acesta din cei sapte diaconi si din cei 70 de ucenici, care a fost episcop al Nicomidiei din eparhia Bitiniei, cu pace s-a savarsit.

NICANOR:

Nicanor unul fiind din cei sapte diaconi si din cei 70 de ucenici, care a fost episcop al Bostrilor Arabiei, de elini prin foc a fost ucis.

PARMENA:

Parmena, unul din cei sapte diaconi si din cei 70 de ucenici, in vederea apostolilor, cu pace s-a savarsit in slujba sa.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Meliton, care cu pace s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Petru cel din

Sinopi, care s-a savarsit tarat pe pietre.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Noul Mucenic Mihail gradinarul, care a marturisit in Atena la anul 1770.

Tot in aceasta zi, facem si pomenirea Parintelui nostru, Sfantul

Ierarh Ghelasie de la Ramet.

In veacul al XIV-lea, a trait la Manastirea Ramet, un monah cu viata imbunatatita, al carui nume era Ghelasie. Credinciosii din partea locului, l-au cinstit pe acesta ca sfant din neam in neam, pana in zilele noastre, iar vietuitorii sfintei Manastiri, ii cinstesc cu veneratie parti din moaste stiind ca prin rugaciuni neincetate la Bunul Dumnezeu, acestea au darul vindecarii de boli si suferinte. Ceea ce s-a transmis prin traditia locului de generatii intregi, s-a adeverit in zilele noastre, cand, in anul 1978, s-a descoperit in biserica Manastirii o inscriptie de mare insemnatate pentru Biserica si neamul romanesc, mai ales din partile Transilvaniei si care consemneaza numele, "Arhiepiscopului Ghelasie", al zugravului Mihul de la Crisul Alb", precum si anul 1377. Acest Arhiepiscop al Transilvaniei, primul atestat cu numele, este imbunatatitul Ghelasie pe care poporul, in evlavia sa, il cinsteste ca sfant.  In anii din urma, s-au descoperit in chip minunat prin bunatatea si milostivirea lui Dumnezeu, in jurul Manastirii, parti din sfintele sale moaste, prin care se fac nenumarate minuni in randul dreptcredinciosilor veniti la Manastire pentru rugaciune si inchinare. Astfel, o femeie, pe numele ei Maria, din Negresti-Oas, dupa ce i s-a aratat in vis un porumbel care a indemnat-o sa mearga la Manastire la Ramet, sa se roage si sa se atinga de moastele Sfantului Ghelasie, a facut precum i se poruncise in vis si s-a vindecat de epilepsie. Unei alte femei, Elisabeta din Albina (Timis), i-a fost vindecata mana bolnava, prin neincetate rugaciuni si lacrimi la moastele Sf. Ghelasie, iar un credincios cazut in ratacire de la dreapta credinta din Cocora (Alba) si care era paralizat, adus fiind intr-un car cu boi, a aflat vindecare, prin neincetatele sale rugaciuni si ale parintilor la moastele Sfantului Ghelasie, intorcandu-se vindecat la casa sa, trupeste si sufleteste, asemenea paraliticului din Evanghelie.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a treizecea, soborul Sfintilor, Slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli celor doisprezece, cu aratare, cum si unde fiecare dintr-insii a propovaduit si unde s-a savarsit.

PETRU:

Petru apostolul si intaiul ucenicilor, propovaduind intai Evanghelia in Iudeea si in Antiohia, dupa aceea in Pont, Galatia, Capadocia, Asia si in Bitinia, s-a pogorat pana la Roma. Si biruind cu minunile pe Simon vrajitorul, a fost rastignit de Nero cu capul [..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter