Sinaxar 26 August 2016

In aceasta luna, in ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfintilor

Mucenici Adrian si Natalia, si cei impreuna cu dansii.

 Mucenicul Adrian si sotia lui Natalia au trait in cetatea Nicomidiei, pe vremea imparatiei lui Maximian. Iar la a doua inconjurare ce a facut Maximian prin imparatia sa, prigonind pe crestini, a prins 23 de barbati crestini care erau ascunsi prin pesteri, si au fost dati la multe chinuri. Pe acestia, mai inainte de a marturisi, i-a intrebat Adrian: "Pentru ce, fratilor, rabdati aceste nesuferite si grele chinuri?" Si, raspunzand, ei zisera: "Pentru ca sa dobandim bunatatile cele ce sunt gatite de la Dumnezeu, celor ce patimesc pentru Dansul, pe care nici auzul nu poate sa le auda nici cuvantul sa le povesteasca". Acestea auzindu-le Fericitul Adrian, umilindu-se din dumnezeiescul Dar, a zis scriitorilor sa-i scrie si numele lui cu crestinii, ca bucuros moare si  el cu dansii. Deci scriindu-l aceia si pe dansul, il bagara in fiare si la inchisoare. Acest lucru aflandu-l Natalia, femeia lui, si gandind cum ca poate a fost prins pentru altceva, si ingrijindu-se foarte suspina si plangea. Dar fiind instiintata ca pentru Hristos l- au pus in legaturi si in temnita, indata imbracandu-se in haine luminoase a alergat la temnita. Si intrand inauntru il invata sa stea neclintit la chinuri, si ruga pe sfintii cei ce erau impreuna legati cu dansul sa se roage pentru el. Atunci prin sfatuirea mucenicului Adrian se intoarse Natalia la casa ei. Deci fiind adus sfantul la imparatul si marturisind pe Hristos ca este Dumnezeu adevarat, il pusera cu fata in jos si-l batura cu toiege. Apoi, intorcandu-l cu fata in sus, a fost batut si peste pantece, incat i se vedeau si maruntaiele. Mucenicul cand patimea acestea era de 28 de ani. Dupa aceea lui si celorlalti sfinti li s-au taiat mainile si picioarele. Apoi dandu- si sfintii sfarsitul, si urmand a li se mistui trupurile lor in foc, Natalia a bagat mana Sfantului Adrian in sanul ei si urma mergand dupa sfintele moaste si strangea sangele ce pica de la dansii si se ungea cu el. Apoi fiind stins focul de o ploaie mare si grea, un om credincios, anume Eusebie, luand moastele sfintilor si punandu-le intr-un caic mic, le-a dus la Arghiropoli si le-a asezat aproape de Bizant. Acolo mergand mai pe urma Natalia, si-a dat sufletul la Dumnezeu si a fost ingropata langa moastele cele mucenicesti.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor douazeci si trei de Mucenici, care au fost chinuiti impreuna cu Sfantul Adrian, si de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Atic si Sisenie. Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru

Ivistion.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului Mucenic Adrian printul.

Acest sfant a trait in zilele imparatului Liciniu in Bizant, si se tragea de la Roma, fecior fiind lui Prov, imparatul Romei, impreuna cu un frate al sau, Dometie cu numele, ce ajunsese episcop in Bizant, dupa Tit. Deci fericitul Adrian dorind a patimi pentru Hristos, s-a dus la Nicomidia si a mustrat pe Liciniu, caci stricase in desert si fara socoteala ostile romane, cu pricina prigoanei asupra crestinilor. Drept aceea fiind supus la multe chinuri, i s-a taiat capul; iar fratele sau Dometie episcopul luandu-i sfintele moaste le-a pus in Arghiropoli, unde erau si moastele Mucenicului Adrian, ale Nataliei si ale Apostolului Stahie, cel ce a fost intaiul episcop al Bizantului, dupa Sfantul Apostol Andrei cel intai chemat.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Ioasaf, fiul lui

Avenir, imparatul Indiei.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Titoe, care cu pace s-a savarsit.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfintilor

Mucenici Adrian si Natalia, si cei impreuna cu dansii.

 Mucenicul Adrian si sotia lui Natalia au trait in cetatea Nicomidiei, pe vremea imparatiei lui Maximian. Iar la a doua inconjurare ce a facut Maximian prin imparatia sa, prigonind pe crestini, a prins 23 de barbati crestini care erau ascunsi prin pesteri, si au fost dati la multe chinuri. Pe acestia, mai inainte de a marturisi, i-a intrebat Adrian: "P[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter