Sinaxar 28 Iunie 2017

In aceasta luna, in ziua a douazeci si opta, pomenirea aflarii cinstitelor moaste ale Sfintilor Mucenici Chir si Ioan.

 Acesti ai lui Hristos mucenici si facatori de minuni au trait pe vremea imparatiei lui Diocletian. Chir era din cetatea Alexandriei, iar Ioan din cetatea Edesei, si fiind uniti amandoi pentru tocmirea lucrurilor lor umblau si tamaduiau toata boala si toata slabiciunea, si indemnand pe multi spre mucenicie au fost vaditi la stapanitorul locului, care aducandu-i inaintea lui, i-a dat la tot felul de chinuri, apoi le-a taiat capetele. Iar cinstitele lor trupuri fiind ingrijite si ascunse de oameni credinciosi din pricina paganatatii ce era atunci, pe vremea imparatiei lui Arcadie si a lui Teofil patriarhul Alexandriei, au fost aflate cinstitele si sfintele lor moaste, a caror pomenire o praznuim duhovniceste, pentru ca in aceasta zi in care s-au aflat aceste sfinte comori din pamant, multime de credinciosi cu multe boli s-au invrednicit de toata tamaduirea. Astfel: indracitii se vindecau, bolnavii se lecuiau, orbii vedeau, ologii umblau, si tot leacul si tamaduirea se da oamenilor. Si nu se faceau acestea numai pe vremea aceea, ci si pana astazi, cei ce merg cu credinta la dansii indata dobandesc tamaduirea, intru slava si lauda Celui ce i-a slavit pe dansii, Hristos, Dumnezeul nostru. Iar pomenirea lor se face in ziua de 31 ianuarie.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Papia.

Acesta a trait pe vremea lui Diocletian si Maximian, cinstind si propovaduind pe Hristos, din inceput de la stramosii lui. Dar fiind parat, a fost prins, si stand inaintea stapanitorului, a fost silit sa aduca jertfa, iar el nesupunandu- se, ci mai vartos ocarand pe guvernatorul, l-a pornit spre manie. Si indata l- au luat patru insi, l-au pus jos si a fost batut mult cu vine crude, dupa aceea il bagara intr-o caldare mare, ce era plina de untdelemn si cu seu, de fierbea pe foc si era minune si groaza ceea ce se vedea: om imbracat cu focul ca si cu o haina. Si a rabdat acel chin, din care pricina pe multi i-a tras spre credinta in Hristos. Dupa aceea sfantul a fost supus la nenumarate si felurite cumplite chinuri. Apoi sfantul isi primi sfarsitul prin sabie, intru slava si lauda adevaratului nostru Dumnezeu. Amin.

Tot in aceasta zi, pomenirea Dreptului si fericitului Serghie Magistrul, care a intemeiat Manastirea Nascatoarei de Dumnezeu cea din Nicomidia, ce se zice a lui Nichitiat (sec. IX).

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Macedonie, care s-a savarsit taindu-i-se degetele mainilor si ale picioarelor.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuviosului Ulchian, care cu pace s- a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Pavel doctorul, care cu pace s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor doi tineri, care rastigniti fiind, s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Moise cel departat din lume, care cu pace s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Donag, episcopul Libiei, care prin foc s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor saptezeci de Mucenici cei din Schitopolis, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor trei Mucenici cei din

Galatia, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuviosului Magnu, care s-a savarsit facand rugaciune in pace.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazeci si opta, pomenirea aflarii cinstitelor moaste ale Sfintilor Mucenici Chir si Ioan.

 Acesti ai lui Hristos mucenici si facatori de minuni au trait pe vremea imparatiei lui Diocletian. Chir era din cetatea Alexandriei, iar Ioan din cetatea Edesei, si fiind uniti amandoi pentru tocmirea lucrurilor lor umblau si tamaduiau toata boala si toata slabiciunea, si indemnand pe multi spre mucenicie au fost vaditi la stapanitorul locului, care aducand[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter