Sinaxar 26 Noiembrie 2015

In aceasta luna, in ziua a douazeci si sasea, pomenirea

Preacuviosului Parintelui nostru Alipie Stalpnicul.

 Acesta a trait in zilele imparatului Eraclie, in anii 608, si se tragea din cetatea Adrianopolei paflagonilor. Mai inainte de a se naste el, s-a aratat prin niste semne dumnezeiesti maicii sale in ce chip vrea sa fie. Si dupa nastere a mirat atat pe oamenii cei de atunci cat si pe cei de acum, cu vederea si cu auzirea lui. Ca se arata maica- sa cand era grea cu dansul, ca tinea in brate un mielusel frumos, care avea in cornitele lui faclii aprinse. Acesta era semn al virtutilor si stralucirii ce avea sa aiba el mai pe urma, caci s-a luptat cu toata nevointa si a intrecut pe multi cu rabdarea, ca a stat pe stalp in soare 53 de ani. De aceea ranindu-l si pe el vicleanul diavol, ca si pe Iov, cu rana, pentru aceasta sfantul in pizma vrajmasului s-a rezemat intru acel stalp numai pe o parte de a rabdat 13 ani, de nu s-a mai intors pe cealalta parte, pana cand si-a dat cinstitul sau suflet in mainile lui Dumnezeu. Iar toata vremea vietii lui a fost o suta de ani.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Nicon, numit si "Pocaiti-va".

Acesta se tragea din tara Armeniei, fiind fiu al unui oarecare om mare. Deci auzind dumnezeiescul glas ce zice: "Tot cel ce va lasa pe tatal si sau pe mama sa" si celelalte, si-a lasat tot si s-a dus la o manastire unde a aratat tot felul de nevointe si a intrecut pe toti monahii cei mai dinainte de dansul, cu desavarsita aspra petrecere. Iar tatal sau afland ca se afla la manastire, cerceta toate locasurile calugarilor. Iar sfantul iesind din acea manastire, a colindat tot Rasaritul propovaduind tuturor si zicand: "Pocaiti-va". Deci s-a dus si in insula Creta la toate cetatile si orasele din ea; apoi s-a dus la cetatea Lacedemoniei in care a facut multe minuni si a zidit o biserica in numele lui Hristos, Mantuitorul nostru. Unde aflandu-se pana in sfarsit, s-a mutat catre Hristos cel dorit, luand cununa nevointei.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru

Stelian Paflagonul.

Acesta a fost sfintit din pantecele maicii sale si s-a facut locas Duhului Sfant. Pentru aceasta impartindu-si bogatia la saraci si facandu-se monah, a  covarsit pe toti monahii cei de atunci prin nevointa obositoare si vietuire aspra. Apoi s-a dus in pustie, si a intrat intr-o pestera in care primea hrana de la un dumnezeiesc inger. Si s-a facut doctor de felurite nevindecate patimi. Caci cand urma boala aducatoare de moarte si mureau pruncii, si parintii ramaneau fara de copii, atunci cate maici chemau cu credinta numele acelui sfant Stelian si zugraveau sfanta lui icoana, iarasi nasteau alti prunci. Insa si prunci bolnavi izbavea de boala. Deci asa vietuind pururea pomenitul si vindecari si minuni multe savarsind, s-a mutat catre Domnul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Parintelui nostru Acachie cel din Scara.

Acest cuvios era intr-o manastire ce se afla in Asia. Si cand era tanar cu varsta ducea sihastreasca viata. Avea indrumator si staret pe un monah foarte lenes si neinfranat. Deci atatea necazuri si suparari rabda de la el fericitul, incat la multi poate par necrezute. Caci uneori avea ochiul negru de lovituri, alteori gatul si alteori avea ranit chipul. Iar dupa ce au trecut noua ani, sub ascultarea acelui nemilostiv batran, s-a mutat catre Domnul si a fost ingropat in cimitirul parintilor. Atunci batranul sau s-a dus la un mare si intelept parinte si i-a zis: "Fratele Acachie a murit". Iar acel parinte n-a crezut cuvintelor lui, dar batranul iarasi i-a zis: "Vino de vezi". Deci s-au dus amandoi la cimitir. Atunci cel mare parinte a intrebat pe Cuviosul Acachie ca pe un viu asa: "Frate Acachie, ai murit?" Iar mereu multumitorul si desavarsit ascultatorul a aratat inca si dupa moarte supunerea sa, caci raspunzand a zis: "Cum este cu putinta, parinte cuvioase, sa moara omul facand ascultare?" Atunci indrumatorul si staretul de mai inainte ingrozindu-se de aceasta preamarita minune a cazut cu fata la pamant in lacrimi. Si facandu-si chilie langa mormantul cuviosului, acolo si-a petrecut viata, cu infranare, marturisindu-se parintilor pentru bataile ce da sfantului si zicand cuvantul acesta "Ucidere am facut". Iar cinstitele moaste ale Cuviosului Acachie au fost pazite prin dumnezeiasca putere mai presus de toata stricaciunea si de fireasca dezlegare. Si au ramas intregi multe inconjurari de ani. S-a intamplat o data ca sa iasa monahii acelei manastiri sa secere, vremea la aceasta chemandu-i, si numai doi frati au ramas in manastire. Unul ca sa pazeasca, iar celalalt pentru ca era bolnav. Si s-a intamplat ca a murit cel bolnav, iar celalalt frate singur fiind, nu putea ca sa-i sape mormantul si sa faca si celelalte trebuincioase spre ingropare. Asadar deschizand mormantul cel gata al Sfantului Acachie, a pus acolo pe fratele cel mort impreuna cu sfantul. A doua zi mergand la mormant, a aflat pe fratele cel mort aruncat afara din mormant; si iarasi l-a bagat in mormant. Si fiindca iarasi l-a aflat pe el aruncat afara, se tanguia catre sfantul indreptandu-se si zicand: "Auzit-am, Sfinte Acachie, ca nimeni altul n- a sporit intru ascultare ca tine. Dar acum, precum vad, te-ai facut atat de neascultator si mandru, incat nu primesti pe fratele in mormantul tau, ci il arunci afara. Deci sau lasa-l pe el sa se afle cu tine intr-un mormant, sau de-l vei arunca pe el iarasi afara, mai mult nu te voi suferi, ci te voi scoate eu afara din mormant". Si a pus pe fratele iarasi in mormantul sfantului si s-a dus. Iar a doua zi ducandu-se iarasi, pe fratele cel mort l-a aflat zacand in mormant, iar pe Sfantul Acachie nu l-a aflat. Si asa pana astazi se vede desert mormantul care poarta numele Sfantului Acachie.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru

Iacov Pustnicul.

Acest fericit Iacov ducandu-se la muntele ce este treizeci de stadii de la orasul Cirului zabovea neavand pestera, nici casa, nici coliba, ca prin acestea sa scape de firestile nevoi. Trupul lui era legat cu lanturi foarte grele pe sub camasa sa cea de par, cu care erau legate si gatul si mijlocul sau. Asemenea avea lanturi spanzurate imprejurul gatului sau, doua pe partea dinainte si doua pe partea dinapoi, care petrecandu-se prin cercul cel de jos de alaturea, inchipuiau litera H; si pe la coatele mainilor avea cate un lant de fier. Hrana lui era seara linte muiata. Iar din aceste osteneli el a secerat darurile Duhului Sfant. Caci pe un prunc mort, pe care il plangea tatal sau care zicea catre sfantul: "Stiu, robule al lui Dumnezeu ca poti, numai nu te ingreuia a face rugaciune". Sfantul induplecandu-se de lacrimile tatalui, l-a inviat pe copil si l-a dat sanatos in mainile tatalui sau. Din multele fapte ale sfantului acestuia numai una sa pomenim. Un oarecare aducea sfantului apa de departe, de doua ori pe saptamana. Si inchipuindu-se diavolul pe sine intru asemanarea sfantului, intampina pe la mijlocul caii pe cel ce ducea apa, si luandu-i apa il trimitea acasa, pentru ca prin lipsa de apa sa puna pe sfantul in nedumerire. Iar o data venea aducatorul de apa si nesimtindu-l spurcatul diavol, l-a vazut batranul si i-a zis: "Ce este aceasta, fiule? Multa vreme a trecut de cand n-ai adus apa, si am ajuns nu in mica suparare pentru lipsa de apa". Iar acela i-a raspuns: "Pururea parinte, la ceasul si ziua randuita, eu aduc apa, dar tu, intampinandu-ma, cand intr-un loc, cand intr-altul, nu-mi ingaduiai ca sa vin aici". Iar sfantul a zis catre dansul: "De acum inainte, macar de mii de ori de ma vei vedea ca te intampin si te opresc, sau te cert pe tine, fiule, sa nu-mi dai vasul pana ce nu vei ajunge la locul acesta". Asa nevoindu-se si mare facator de minuni facandu-se, intru bucurie s-a mutat catre Domnul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru

Sil, episcopul Corintului din Persida.

Tot in aceasta zi, pomenirea tarnosirii bisericii Sfantului Gheorghe cel din Ciparis si pomenirea Sfantului Noului mucenic Gheorghe Hiotul, care a patimit la anul 1807.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazeci si sasea, pomenirea

Preacuviosului Parintelui nostru Alipie Stalpnicul.

 Acesta a trait in zilele imparatului Eraclie, in anii 608, si se tragea din cetatea Adrianopolei paflagonilor. Mai inainte de a se naste el, s-a aratat prin niste semne dumnezeiesti maicii sale in ce chip vrea sa fie. Si dupa nastere a mirat atat pe oamenii cei de atunci cat si pe cei de acum, cu vederea si cu auzirea lui. Ca se arata maica- sa cand [..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter