Sinaxar 22 Februarie 2018

In aceasta luna, ziua a douazeci si doua pomenirea aflarii moastelor sfintilor mucenici din Evghenia, care s-a intamplat in zilele imparatului Arcadiu.

Pe cand scaunul Constantinopolului era carmuit de preasfintitul Toma, multime de sfinte moaste s-au aflat zacand in pamant. Indata au fost ridicate, cu cinste, de arhiereu si facandu-se acolo adunare de mult popor, multi s-au tamaduit de boli fara de leac. Iar dupa cativa ani, prin dumnezeiasca aratare, s-a descoperit unui oarecare Nicolae, care era cleric si scriitor bun, ca unele dintr-acele moaste erau ale lui Andronic si ale Iuniei, de care pomeneste dumnezeiescul apostol Pavel in Epistola catre Romani.

Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru si marturisitorului Atanasie, cel din manastirea sfintilor Petru si Pavel.

Acest cuvios s-a nascut in Constantinopol, avand parinti cucernici, cinstitori de Dumnezeu si foarte bogati. Fiind evlavios, din frageda varsta a dorit sa imbrace schima monahiceasca. Pentru aceasta ducandu-se intr-o manastire care se gasea langa Nocomidia, in apropierea marii, a fost tuns acolo. Si atat s-a inaltat cu faptele bune, incat si imparatilor s-a facut cunoscut. Pe vremea lui Leon sfaramatorul de icoane, fiind insa parat ca cinsteste preacuratele icoane, a fost supus la multe chinuri, la amara izgonire si la necazuri. Ramanand insa neplecat si credinta ortodoxa pana la sfarsit pazind-o, s-a mutat catre Domnul.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintei Antusa si a celor doisprezece slujitori ai ei, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului mucenic Sinetos.

Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosilor parintilor nostri Talasie si Limneu.

Dintre acestia, Talasie si-a facut o locuinta de sihastru intr-un munte oarecare, pe toti covarsind cu curatia vietii si cu smerenia gandului. Iar Limneu, fiind atras catre viata sihastreasca, s-a dus la pomenitul Talasie, foarte tanar fiind. Si invatand de la acela sihastreasca petrecere, de acolo s-a dus la pururea fericitul Maron, a carui viata ravnind, s-a hotarat sa vietuiasca fara de acoperamant. Si ducandu-se pe varful unui munte ce se gasea deasupra unui sat cu numele Targala a petrecut acolo, vietuind sihastreste; fara a-si face coliba, cort sau casuta, ci numai cu un tarc de pietre, pe sine ocolindu-se, avea cerul drept acoperamant. Pentru aceasta a luat de la Dumnezeu si darul minunilor; incat si demoni alunga si boli vindeca, urmand intru totul sfintilor apostoli. Pe cei lipsiti de vederi, ce erau siliti sa cerseasca, i-a adunat laolalta si facandu-le chilii, dupa numarul lor, le-a poruncit sa petreaca intr-insele, aducandu-le hrana de care aveau nevoie, de la cei ce veneau la dansul. Si timp de treizeci si opt de ani incheiati petrecand fara de acoperamant, si-a dat duhul lui Dumnezeu in pace.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului Telesfor, episcopul Romei, care in pace s-a savarsit.

Tot in acestã zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru

Varadat.

Acesta era din cetatea Antiohiei si imbratisand viata sihastreasca si plina de intelepciune, s-a inchis pe sine intr-o chilioara. De acolo apoi s-a dus pe o culme de deal mai inalta si si-a facut o chilioara de lemn, atat de mica, incat abia ii incapea trupul in ea, fiind silit pururea sa se plece. Caci nu avea inaltimea potrivita cu trupul sau, nici scandurile nu erau bine stranse intre ele, incat nu-l apara nici de ploaie nici de arsita soarelui. Multa vreme vietuind in acest loc, mai in urma a iesit, supunandu-se indemnurilor lui Teodot episcopul Antiohiei. In toata viata, el a fost patruns de infocata osardie si de dragoste dumnezeiasca, si se silea a patimi pentru dobandirea cununilor, pe care astepta sa le primeasca, mutandu-se catre Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, pomenirea celui intre sfinti parintele nostru

Vlasiu, papa Romei, care in pace s-a savarsit.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:


Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 0 on MySQL result index 13 in /home/calendar/public_html/includes/boxes/calendar_azi.php on line 62

Calendarul Zilei


In aceasta luna, ziua a douazeci si doua pomenirea aflarii moastelor sfintilor mucenici din Evghenia, care s-a intamplat in zilele imparatului Arcadiu.

Pe cand scaunul Constantinopolului era carmuit de preasfintitul Toma, multime de sfinte moaste s-au aflat zacand in pamant. Indata au fost ridicate, cu cinste, de arhiereu si facandu-se acolo adunare de mult popor, multi s-au tamaduit de boli fara de leac. Iar dupa cativa ani, prin dumnezeiasca aratare, s-a descoper[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter