Sinaxar 22 Noiembrie 2017

In aceasta luna, in ziua a douazeci si doua, pomenirea Sfintilor Apostoli din cei saptezeci, Filimon, Arhip, Onisim si Apfia, cei ce au fost ucenici ai Apostolului Pavel.

Acestia au fost pe vremea imparatiei lui Nero, ucenici fiind Sfantului Pavel, si au marturisit la Colose orasul Frigiei, aproape de Laodiceea. Facand paganii praznic Artemidei, in capistea lor din Colose, sfintii, cu alti crestini dimpreuna, laudau pe Dumnezeu in sfanta biserica. Retragandu-se ceilalti cand au navalit idolatrii, au ramas numai ei singuri cu Apfia, credincioasa fiind si ea, dorind de marturisirea lui Hristos. Deci, prinzandu-i, i-au adus la Androcleu mai-marele Efesului si au fost batuti de el, dar nesupunandu-se a face jertfa la idolul ce se chema de dansii Mina, i-au ingropat pana la brau si asa i-au ucis cu pietre, sagetati fiind intai de copii mici cu sagetile.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenite Cecilia si a

Sfintilor Mucenici Valerian si Tiburtie.

Acestia au suferit pe vremea imparatiei lui Diocletian. Cecilia era din Roma, din neam stralucit. Deci maritand-o dupa Valerian, l-a adus la credinta in Hristos si l-a hotarat a petrece in curatie. Iar Valerian a intors pe Tiburtie, care ii era frate bun, si la atata fapta buna s-a ridicat Tiburtie incat si cu ingerii vorbea in toate zilele. Dar, fiindca ingropau ei moastele mucenicilor lui Hristos, au fost parati la Tuschie Almachie prefectul cetatii si, fiind adusi inaintea lui si marturisind ei pe Hristos, au fost dati pe seama lui Capelarie Maxim sa li se taie capetele. Acesta dupa ce a taiat pe sfinti, vazand ingeri petrecand si purtand ca niste odoare sufletele mucenicilor, a crezut si el. Iar Sfanta Cecilia, fiind bagata intr-o baie foarte tare infierbantata, a fost silita sa stea in ea trei zile. Apoi din porunca prefectului i s-a taiat capul acolo in baie.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Maxim Capelarie, care prin bataie s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea nevointei Sfintilor Mucenici Marcu, Stefan si a altui Marcu.

Acestia erau pe vremea imparatului Diocletian si a mai-marelui Magnus, din cetatea Antiohiei Pisidiei. Deci fiind prinsi, si pe Hristos in priveliste marturisind si multe chinuri suferind si nevrand a se lepada de Hristos, li s-au taiat capetele.

Tot in aceasta zi, pomenirea chinuirii Sfantului Mucenic

Procopie, cel din Palestina.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Menignu Piuarul.

Acesta era din colonia Elespontului din cetatea Parios. Si auzind pe oarecare ostasi strigand in piata ca Nazarineanul Iisus venind noaptea a furat pe cei legati ai nostri, aprinzandu-se foarte cu duhul, multa grija punea ca sa castige mucenicia. Caci in aceeasi cetate a sfantului multi mucenici fiind inchisi prin inchisori de paznici, usile fiind incuiate, sfintii au fost dezlegati din legaturi de dumnezeiesc inger si, nefiind gasiti, foarte s-au tulburat mult prigonitorii. Iar Menignu auzind si dumnezeiesc glas chemandu-l pe el si indemnandu-l catre lupte, n-a zabovit. Ci dand inapoi stapanilor hainele ce le luase spre inalbire, si poruncile date de tirani rupandu-le, a fost batut cumplit de chinuitori, apoi aruncat la pamant, spanzurat pe lemn, strujit, si degetele picioarelor i s-au taiat. Deci adus fiind inaintea tiranilor si nevrand ca sa jertfeasca, a fost osandit la moarte; si fiind lovit de gealat cu sabia, si-a dat Domnului duhul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru

Avva.

Acesta era din neamul israelitilor. Lasandu-si el parintii si patria, si bogatia, a urmat unui monah si, luand chipul monahicesc, a petrecut impreuna cu monahul cativa ani. Mai in urma s-au dus amandoi la marele Eusebie nevoitorul, care adormind intru Domnul, a ramas Avva in locul lui. Si petrecand acolo treizeci si opt de ani, pururea a sporit intru fapte bune, ca si cum atunci ar fi inceput. Incaltaminte pe picioarele lui nu a pus niciodata; mancarea lui era atat de putina, incat sa dea numai putina putere trupului; de prisos socotea inca si bautura de apa; fiind incins cu grele lanturi de fier, prea putin sedea; iar partea cea mai multa de zi si noapte o petrecea stand drept si facand rugaciune. Sta si pe genunchi, aducand rugaciuni Domnului; nimeni nu l-a vazut pe el culcat. Iar dupa ce a fost facut egumen si proistos monahilor de acolo s-a aratat pe sine inaintea ascultatorilor frati chip si pilda de intelepciune si de fapta buna. Asa traind si multe zile facandu-si, s-a odihnit in Domnul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Hristofor si Eufimia, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sf. Talaleu si Antim, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Tadeu, care, fiind legat de roata si din deal slobozit, s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea chinuirii Sfintilor Mucenici

Agapion, Sisinie si Agapie.

Tot in aceasta zi, pomenirea celui intre sfinti Parintelui nostru ierarhul si facatorul de minuni Climent, episcopul Bulgariei cel din Ohrida, care s-a numit si Bulgaro-Chiricos.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazeci si doua, pomenirea Sfintilor Apostoli din cei saptezeci, Filimon, Arhip, Onisim si Apfia, cei ce au fost ucenici ai Apostolului Pavel.

Acestia au fost pe vremea imparatiei lui Nero, ucenici fiind Sfantului Pavel, si au marturisit la Colose orasul Frigiei, aproape de Laodiceea. Facand paganii praznic Artemidei, in capistea lor din Colose, sfintii, cu alti crestini dimpreuna, laudau pe Dumnezeu in sfanta biserica. Retragandu-se ceilalti cand au navalit[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter