Sinaxar 19 Decembrie 2014

In aceasta luna, in ziua a nouasprezecea pomenirea Sfantului

Mucenic Bonifaciu si a sfintei Aglaia Romana.

 Sfantul Bonifaciu a trait pe vremea imparatului Diocletian (284-305). Era robul unei femei de neam mare, cu numele Aglaia, fiica lui Acacius, proconsulul Romei. Bonifaciu traia in pacate trupesti cu stapana lui si era si betiv, dar era milostiv, iubitor de straini, indestula cu draga inima pe cei lipsiti, isi pleca urechea si inima la suferintele si rugamintile oamenilor. La fel si stapana lui era milostiva si iubitoare de mucenici. Intr-una din zile i-a zis lui Bonifaciu: "Du- te in Rasarit, unde sfintii sunt chinuiti si adu-mi moaste de sfinti, ca sa le avem spre ajutor si mantuire sufleteasca". Bonifaciu i-a raspuns, razand: "Daca-ti voi aduce moastele mele, ai sa le primesti?". "Nu mi-i de gluma", i-a spus Aglaia. Apoi i-a dat unele sfaturi, si s-a rugat pentru el, i-a dat bani si l-a liberat. Si a plecat Bonifaciu insotit de doisprezece robi cu aur mult in Tarsul Ciliciei, unde sfintii erau chinuiti. A gasit acolo pe sfinti patimind si suferind pentru Hristos. Le-a sarutat lanturile si ranile. Dar aprinzandu-se de ravna dumnezeiasca, s-a dus inaintea ighemonului si a marturisit ca este crestin. A fost prins si supus la multe si felurite chinuri, pe care le-a rabdat cu seninatate, ceea ce a adus la Hristos 50 de barbati care au si fost botezati. Apoi i s-a taiat capul. Robii, care venisera cu el din Roma, nu stiau de cele ce se petrecusera. Cand au auzit de la ostasi cu de-amanuntul chinurile lui si ca s-a savarsit patimind, s-au dus sa-i caute moastele. Le-au gasit si au cazut peste ele; au plans, le- au sarutat si-i cereau iertare. Au cumparat trupul cu 500 de galbeni, l-au uns cu mir, l-au infasurat in giulgiuri si l-au dus la Roma. Aglaia, stapana lui, prin descoperire ingereasca, a aflat totul. A iesit intru intampinarea lui ca sa-l primeasca si sa-l cinsteasca precum se cuvenea. L-a ingropat la 50 de stadii de Roma. Mai tarziu a zidit o biserica mareata in numele lui, in mijlocul Romei, si l-a mutat in ea. Acolo se faceau in fiecare zi nenumarate tamaduiri. Iar Aglaia, traind de atunci cu cuviinta si bineplacut lui Dumnezeu, si-a dat cu pace lui Dumnezeu duhul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Ilie, Prov si Ares.

Acesti sfinti mucenici erau din Egipt si erau crestini. S-au pornit la drum sa se duca in Cilicia ca sa cerceteze pe marturisitorii de acolo. Cand au ajuns in Ascalon, au fost prinsi si dusi inaintea Judecatorului Firmilian. Acolo au marturisit ca sunt crestini; pentru asta au fost supusi la felurite chinuri. Ares s-a savarsit prin foc, iar lui Prov si lui Ilie li s-au taiat capetele cu sabia.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Timotei si

Polieuct.

Sfantul Timotei a fost prins si a marturisit ca este crestin. Dupa ce a fost chinuit mult, s-a savarsit prin foc in Mauritania. Sfantul Polieuct a fost supus la felurite chinuri. A fost aruncat in foc in Cezareea si asa si-a primit sfarsitul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Eutihie si Tesalonica si a celor impreuna cu ei, 200 de barbati si 70 de femei care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuviosului Parintelui nostru

Grighentie.

Cuviosul Parintele nostru Grighentie, era de loc din cetatea Milanului. Parintii lui se numeau Agapie si Teodota. Grighentie, ca un pamant bun, a primit semintele cele dumnezeiesti si a dat rod bun. De aceea cand s-a marit s-a aratat ascultator si implinitor al poruncilor lui Hristos. Cu voia lui Dumnezeu a fost hirotonit diacon si se supunea fericitul la post si la aspra vietuire. Si din ziua aceea, primind dumnezeiescul Duh, facea semne si minuni. Dupa aceea a venit iar in Milan. Aici a gasit intr-un loc retras de lume pe un batran preaintelept. De la acesta a aflat tot ce i se va intampla in viitor. Aceleasi lucruri, la care a mai adaugat si cele ce lipseau, i le-a spus mai tarziu si marele Apostol Petru, care i s-a aratat fata catre fata. Pe vremea aceea, pe cand carmuia imparatia romanilor Iustin, s-a intamplat de a scris Elesvaan, imparatul etiopienilor, lui Proterie, patriarhul Alexandriei, cu rugamintea sa-i trimita ca episcop, un om desavarsit. Patriarhul se mahnea ca nu stia unde sa gaseasca un astfel de barbat. Dar in zilele acelea, printr-o descoperire dumnezeiasca, i s-a aratat patriarhului Fericitul Marcu si l-a aratat pe minunatul Grighentie, care, cu purtarea de grija a lui Dumnezeu, venise nu de multa vreme in oras si era gazduit de un crestin. Patriarhul l-a luat cu multa bucurie, l-a hirotonit episcop si l-a trimis indata in Etiopia, intarindu-l cu scrisori si cu tot ce se cuvine arhiereilor. Imparatul etiopienilor, incredintat din scrisori, l-a imbratisat si l-a primit ca pe un apostol si facator de minuni. A multumit lui Dumnezeu si i-a dat Sfantului Grighentie toata puterea. Sfantul a hirotonit preoti si diaconi, a sfintit bisericile zidite de curand de imparat in Arabia  fericita si a botezat pe multi iudei, ca mai inainte aproape tot poporul era iudeu. Dupa aceasta a convins cu temeiuri din Scriptura si cu dovezi pe dascalii si mai-marii iudeilor, i-a uimit cu minunile lui si i-a adus pe toti la credinta cea adevarata. A dat apoi poporului legi si a facut tot ce este placut lui Dumnezeu. Pastorind dar bine turma sa si savarsind multe minuni spre slava lui Dumnezeu, s-a odihnit cu pace, dupa ce ajunsese la adanci batraneti.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului

Mucenic Trifon.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a nouasprezecea pomenirea Sfantului

Mucenic Bonifaciu si a sfintei Aglaia Romana.

 Sfantul Bonifaciu a trait pe vremea imparatului Diocletian (284-305). Era robul unei femei de neam mare, cu numele Aglaia, fiica lui Acacius, proconsulul Romei. Bonifaciu traia in pacate trupesti cu stapana lui si era si betiv, dar era milostiv, iubitor de straini, indestula cu draga inima pe cei lipsiti, isi pleca urechea si inima la suferintele si rugamintil[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter