Sinaxar 24 August 2017

In aceasta luna, in ziua a douazeci si patra, pomenirea Sfantului Sfintitului Mucenic Eutihie, ucenicul Sfantului Ioan cuvantatorul de Dumnezeu, si al Sfantului Apostol Pavel.

Acest sfant umplandu-se de darul lui Dumnezeu, si urmand Sfantului Apostol Pavel, a mers cu mare indrazneala la propovaduire, si surpand capistile idolesti, a rabdat legaturi si batai, si a patimit rau multa vreme in temnita, unde primea paine din cer. Si a fost bagat in foc si dat fiarelor salbatice. Si toate acestea biruindu-le, s-a dus in patria sa, la Sevasti; unde, ajungandu-l vreme de batranete, a raposat in Domnul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Tation (sau

Tatian).

Sfantul mucenic Tation (Tatian) a trait in Bitinia si a suferit mucenia sub imparatul Diocletian (284-305). El era din locul ce se numea Mantineu, ce este mai jos de Mitropolia cetatii lui Claudie, din Eparhia Onoriadei. Deci fiind prins pentru ca credea in Hristos, a stat de fata in Claudiopole inaintea guvernatorului Urban. Si marturisind ca este crestin a fost bagat in temnita, si iarasi a fost scos la intrebare si stand cu puterea lui Hristos in credinta, a fost batut cu toiege si sfasiat cu unghii de fier. Deci sosind la poarta cetatii, si facandu-si semnul Crucii, si auzind glas de sus care ii binevestea bunatatile ce-l asteptau, si-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru si

Marturisitorul Gheorghe Limniotul (din Limnos sau Lemnos).

Acest fericit cuvios din tanara varsta si-a petrecut viata pustniceste in Muntele Olimpului. In zilele lui Leon Isaurul (716-741) care sfarama icoanele si ardea moastele sfintilor, a propovaduit cu indrazneala Ortodoxia, si a mustrat paganatatea si necredinta. Si a propovaduit adevarata credinta, la adanci batraneti ajungand, ca, precum se spune, a fost de 95 de ani, rabdand mult si multe feluri de chinuri. Si taindu-i-se nasul si arzandu-i-se capul, multumind si rugandu-se, si-a dat sufletul la Dumnezeu in anul Domnului 718.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazeci si patra, pomenirea Sfantului Sfintitului Mucenic Eutihie, ucenicul Sfantului Ioan cuvantatorul de Dumnezeu, si al Sfantului Apostol Pavel.

Acest sfant umplandu-se de darul lui Dumnezeu, si urmand Sfantului Apostol Pavel, a mers cu mare indrazneala la propovaduire, si surpand capistile idolesti, a rabdat legaturi si batai, si a patimit rau multa vreme in temnita, unde primea paine din cer. Si a fost bagat in foc si dat fiare[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter