Sinaxar 24 Noiembrie 2014

In aceasta luna, in ziua a douazeci si patra, pomenirea celui intre sfinti Parintelui nostru Clement, episcopul Romei.

Fericitul si preainteleptul Clement era roman de neam si se tragea din neam imparatesc, fecior al lui Faust si al Matildei. Deci, silindu-se la toata invatatura intelepciunii elinesti si afland pe Apostolul Petru, a fost invatat de dansul credinta in Hristos cea adevarata si facandu-se propovaduitor al Evangheliei si scriind Asezamintele Sfintilor Apostoli, a fost facut si episcop al Romei. Insa fiind prins de imparatul Domitian, a fost chinuit si izgonit la o cetate pustie de langa Cherson si acolo, legandu-i de grumaji o ancora de fier de cele de corabie, l-au aruncat in adancul marii; si asa s-a sfarsit de trei ori fericitul. Iar Dumnezeul minunilor, si dupa moarte marind pe sluga Sa, a facut o mare si peste fire minune. Ca de atunci si in urma in fiecare an la pomenirea Sfantului Clement se departa apa de la mal ca la trei mile, lasand sa mearga ca pe uscat pe cei ce se duceau acolo sa praznuiasca sapte zile, facand astfel mare bucurie celor ce nadajduiau in Domnul. Deci odata, departandu-se marea si intrand poporul, si savarsind praznicul sfantului si iesind, s-a intamplat ca a ramas acolo un copil mic, uitat de parintii lui. Iar marea intorcandu-se si locul iarasi acoperindu-l, parintii copilului plangeau si se tanguiau pentru lipsa lui prin tot orasul, pricinuind si celorlalti cetateni plangere si jale. Iar a fost in anul urmator, cand iarasi s-a retras marea in laturi, au mers si au aflat copilul sanatos sezand langa mormantul sfantului. Pe care intrebandu-l cum s-a hranit si cum a fost pazit nevatamat, au aflat ca l-a hranit sfantul cel ce zacea acolo si l-a pazit cu darul rugaciunilor sale nevatamat de fiarele marii. Deci luandu-l si multumind sfantului s-au dus la casa lor slavind pe Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului sfintitului Mucenic Petru, episcopul Alexandriei.

Acesta a trait in zilele imparatului Maximian, fiind invatator al dreptei credinte si propovaduitor al dogmelor celor drepte, caruia imparatul voia sa-i taie capul caci aflase de cele ce facea el. Atunci il supara Arie cerand iertaciune, rugandu-se si tot poporul pentru aceasta. Iar sfantul neinduplecandu-se, nu i-a dat iertare, ci l-a alungat blestemandu-l si zicand a fi despartit de marirea lui Hristos si in veacul acesta si in cel viitor. Ca zicea catre ei ca a vazut pe Domnul in chip de cocon mic stralucind mai mult decat soarele, dar purtand o haina rupta din cap pana in picioare si intrebandu-L pentru ce-i este rupta haina a aflat de la El ca Arie i-a rupt-o. Cu semnul acesta Domnul arata despartirea si osebirea ce a facut Arie Fiului de catre Tatal, nemarturisindu-L pe El de o fiinta cu Tatal. Asemenea a aratat si celelalte dogme si cuvinte de hula ale lui Arie. Acest sfant s-a savarsit dupa porunca imparatului prin taierea capului, castigand cununa cea nevestejita.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuviosului Malh, care cu pace s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuviosului Carion, care cu pace s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Ermoghen, episcopul acragandinilor, care cu pace s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Filumen si Hristofor, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Evghenie, care s-a savarsit zidit intr-o gaura.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Procopie si Hristofor, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Alexandru cel din Corint.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Grigorie cel ce a pustnicit la Piatra de aur, care se tragea dinspre partile Rasaritului.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Teodor cel din

Antiohia.

Acest sfant a trait pe vremea apostatului Iulian. Si a fost prins de pe ulita de eparhul Salustie, pentru o pricina ca aceasta: Cand rau-credinciosul Iulian a poruncit ca sa se ridice de la Dafne, adica dinaintea cetatii Antiohiei, moastele Sfintilor Mucenici Vavila si a celor impreuna cu dansul, atunci crestinii cei ce duceau sfintele moaste cantau un psalm al lui David si la fiecare stare ziceau stihul acesta: "Sa se rusineze toti cei ce se inchina celor ciopliti". Pentru ca paganii socoteau biruinta si neputinta a lui Apolon din Dafne mutarea sfintelor moaste. Acest stih auzindu-l Iulian s-a tulburat. Deci dupa porunca lui a fost prins Sfantul Teodor acesta, fiindca era si el ravnitor bunei cinstiri si era unul din cei ce cantau pomenitul stih. Si fiind spanzurat pe lemn patimitorul lui Hristos, a fost ranit pe spate de bataile vinelor de bou si i s-au jupuit coastele cu unghiile; si asa era chinuit sfantul de dimineata pana in seara, apoi legat fiind cu lanturi, a fost aruncat in inchisoare. Iar a doua zi, afland Iulian de barbatia ce a aratat tanarul, si stiind cati crestini rabda pana in sfarsit mucenicia si ca uciderea prin chinuri tiranilor li se socoteste rusine, iar mucenicilor li se socoteste biruinta, slava si bucurie, Paravatul a poruncit sa libereze pe sfantul din inchisoare. Dupa acestea au intrebat unii pe sfantul daca simtea dureri in timpul chinurilor. La care a raspuns ca la inceput simtea putina oarecare durere; apoi i s-a aratat cineva tinand in maini o basma moale si racoritoare, cu care-i stergea de pe obraz sudoarea si-l indemna spre indrazneala si barbatie. Pentru aceasta cand chinuitorii au contenit de a-l chinui, zicea sfantul ca nu s-a bucurat pentru aceasta, ci mai vartos s-a mahnit. Caci prin contenirea chinurilor a contenit si cel ce se arata (care era inger ceresc) si nu-i mai pricinuia lui mai mult indrazneala si mangaierea cereasca. Sfantul Teodor acestea patimind, in veci se veseleste cu Domnul, odihnindu-se cu pace.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuviosului Mucenic Hrisogon i a cuviosului Marcu Trigleanul.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluie§te-ne §i ne mantuie§te pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazeci si patra, pomenirea celui intre sfinti Parintelui nostru Clement, episcopul Romei.

Fericitul si preainteleptul Clement era roman de neam si se tragea din neam imparatesc, fecior al lui Faust si al Matildei. Deci, silindu-se la toata invatatura intelepciunii elinesti si afland pe Apostolul Petru, a fost invatat de dansul credinta in Hristos cea adevarata si facandu-se propovaduitor al Evangheliei si scriind Asezamintele Sfintilor Apostoli, a fos[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter