Sinaxar 28 August 2014

In aceasta luna, in ziua a douazeci si opta, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Moise Arapul ("cel din talhari"), Etiopianul.

 Acest fericit era de neam etiopian si la fata peste tot negru, fiind sluga unui oarecare ce se afla la lucruri politicesti. Pentru firea lui cea rea si pentru viata talhareasca l-a gonit domnul sau. Pizmuind el pe un pastor care il zaticnise de la un lucru rau, s-a hotarat sa-l ucida; si afland ca acela este de cealalta parte de apa Nilului si fiind apa mare, isi lua sabia in gura, si-si puse camasa in cap, si trecu inot. Dar pastorul prinzand de veste a fugit; atunci el a junghiat patru berbeci alesi, si insiruindu-i pe o funie, a trecut iarasi Nilul inot. Si mancand carnurile, si vanzand pieile pe vin, s-a dus la sotii lui. Acestea le-am povestit ca sa vedeti, ca este cu putinta ca cei ce vor, pot sa se mantuiasca prin pocainta. Acesta in cele din urma venind intru umilinta, din oarecare primejdie, s-a dus la o manastire, si atat s-a pocait incat a tras si pe sotii lui catre Hristos prin pocainta.Iar oarecand sezand in chilia sa, nimerira la dansul niste talhari, nestiind ca el este Moise, pe care fericitul legandu-i cu un streang, ii puse pe umeri ca pe un sac cu paie, si-i duse la obste. Si zise catre frati: "De vreme ce mie nu mi se cade sa fac nedreptate, am aflat pe acestia ce venira sa-mi faca rau. Ce porunciti pentru ei?" Iar aceia daca-l cunoscura ca el este Moise, vataful de talhari cel vestit si nebiruit, se marturisira lui Dumnezeu, si se lepadara de lume si se facura calugari foarte iscusiti. De aceea traind sfantul cu placere dumnezeiasca si luptandu-se cu demonul neastampararii, a murit fiind batran de 75 de ani, facandu-se si preot, si lasand 70 de ucenici. Despre acesta vorbeste Patericul egiptean sub numele de Moise "cel din talhari" sau Moise Arapul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Diomid si

Lavrentie, care, fiind legati de plop si sagetati, s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Dreptului Iezechia regele, care cu pace s-a savarsit.

Dreptul Iezechia (721-691 i.Hr.) era fiul regelui necredincios Ahaz. Viata Dreptului Iezechia e descrisa in Vechiul Testament, 4 Regi 18-20.A devenit rege al regatului Iuda la virsta de douazeci si cinci de ani si a domnit la Ierusalim timp de 29 de ani. Inflacarat adorator al Adevaratului Dumnezeu, Iezechia a redeschis Templul lui Solomon. In vremea sarbatoririi Pastelui evreiesc, la care a invitat pe toti supusii regatului lui Israel, Iezechia dadu ordin sa se distruga idolii din tot regatul, reamintind oamenilor cum fusesera pedepsiti stramosii care se lepadasera de Dumnezeul Cel Adevarat. Dupa aceasta, idolatria a incetat nu numai in regatul lui Iuda, ci in multe locuri din regatul lui Israel. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a scapat de dusmani si i-a indeplinit rugaciunile. Astfel, in al patrusprezecelea an al domniei lui Iezechia, regele asirian Senaherib fiu al lui Salmanasar cucerind Israelul, si-a adunat fortele pentru a incepe razboi impotriva lui Iezechia.Regele asirian cuceri fortareata Lachis si trimise o armata spre Ierusalim, cerind ca regele iudeu sa se predea. Iezechia s-a intors catre Dumnezeu in rugaciune si un inger al Domnului dobori 185 000 de soldati de partea asiriana. La putin timp dupa retragerea lui Senaherib, Iezechia se imbolnavi. Profetul Isaia veni la el prin voia lui Dumnezeu si ii spuse sa isi puna ordine in ale sale, pentru ca va muri in curind. Dar puterea rugaciunii lui Iezechia fu atit de mare incit Dumnezeu ii prelungi viata cu inca cincisprezece ani. Rugaciunea sa era inflacarata cind implora ajutorul lui Dumnezeu. Dar si mai fierbinti erau rugaciunile sale de multumire. Iezechia a murit la virsta de 54 de ani si a fost ingropat cu inalte onoruri la Ierusalim. Amintirea Dreptului Iezechia se praznuieste si in Duminica Iertarii (a lasatului sec de branza).

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintei proorocite Ana, fiica lui

Fanuel, care l-a primit pe Domnul in Templu.

 Dreapta proorocita Ana se tragea din neamul Aserilor si era fiica lui Fanuel. Ea a trait cu sotul sau timp de sapte ani pina la moartea acestuia. Dupa moartea lui, Dreapta Ana a dus o viata stricta si pioasa, "neparasind Templul si slujindu-l pe Dumnezeu zi si noapte in post si rugaciune" (Luca 2, 37). Cind Dreapta Ana avea 84 de ani, l-a vazut pe pruncul Iisus la Templul din Ierusalim. Fusese adus pentru a fi inchinat lui Dumnezeu drept copil prim-nascut conform legii mozaice. Dreapta Ana a auzit si cuvintele de profetie ale Sfintului Simeon de-Dumnezeu-Primitorul spuse Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezei. Proorocita Ana impreuna cu Sfintul Simeon au adus marire lui Dumnezeu si au spus tuturor ca Mesia a venit in lume (Luca 2, 38).

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor treizeci si trei de Mucenici din Iraclia, care prin foc s-au savarsit.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazeci si opta, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Moise Arapul ("cel din talhari"), Etiopianul.

 Acest fericit era de neam etiopian si la fata peste tot negru, fiind sluga unui oarecare ce se afla la lucruri politicesti. Pentru firea lui cea rea si pentru viata talhareasca l-a gonit domnul sau. Pizmuind el pe un pastor care il zaticnise de la un lucru rau, s-a hotarat sa-l ucida; si afland ca acela este de cea[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter