Sinaxar 1 Septembrie 2016

In aceasta luna, in ziua intaia, inceputul Indictului, adica anul nou bisericesc.

Trebuie sa stim ca Biserica lui Dumnezeu praznuieste Indictul ("Indiction" la romani insemna: porunca si aratare), luand obicei de la cei batrani; ca era obicei, la romani, sa se faca incepatura anului de la acest Indiction, adica la 1 septembrie. Si pentru ca in aceasta zi a intrat Domnul nostru Iisus Hristos in Sinagoga iudeilor, si dandu-I- se cartea lui Isaia proorocul, si deschizand-o a aflat locul unde era scris: "Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti saracilor, a vindeca pe cei zdrobiti la inima, a propovadui robilor slobozenie si orbilor vedere. A slobozi pe cei sfaramati intru usurare, a propovadui anul Domnului cel primit" (Luca 4, 16-22 dupa Isaia 61, 1-2). Apoi dand cartea slugii si sezand a zis: "Ca astazi s-a plinit Scriptura aceasta in urechile voastre". Cat s-au si mirat popoarele de cuvintele darului ce ieseau din gura Lui. De asemenea, traditia spune ca si poporul evreu a intrat in ?ara Fagaduintei in aceasta luna de Septembrie.

Tot in aceasta zi, se face pomenirea minunii savarsita de Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, la Manastirea Miasinilor; si pomenirea incendiului cel mare de acolo.

Pomenirea Nascatoarei de Dumnezeu din Manastirea Miasinilor se face pentru sfanta icoana facatoare de minuni a Nascatoarei de Dumnezeu, care a fost aruncata in iezerul Gazurului, la Manastirea Miasinilor, de frica luptatorilor impotriva icoanelor. Aceasta dupa multa vreme cu voia lui Dumnezeu a iesit nestricata. Iar pomenirea incendiului se face, caci s-a intamplat pentru pacatele noastre de s-a facut ardere foarte mare in cetatea imparateasca in zilele lui Leon imparatul, si au ars cea mai multa parte a cetatii timp de sapte zile.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Simeon Stalpnicul (sau Stilitul) cel Batran.

Simeon Stalpnicul (sau Stilitul) cel batran s-a nascut intr-un sat ce se chema Sisa, in Asia Mica, intre Siria si Cilicia, in zilele imparatiei lui Leon cel Mare, si a lui Martirie, patriarhul Antiohiei (catre 457). Acesta, calugarindu-se, si suindu-se intr-un stalp, si suferind intr-acel stalp patruzeci si sapte de ani, si facandu- se de multe minuni facator, a adormit in pace. Acest sfant este altul decat Sf. Simeon Stalpnicul de la Muntele Minunat (+ 596), praznuit pe 24 Mai si decat Sf. Simeon Stalpnicul cel tanar, pomenit la 27 Aprilie.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuvioasei Marta, maica Cuviosului Simeon Stalpnicul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuvioasei Evantia.

Tot in aceasta zi, pomenirea adormirii lui Isus al lui Navi.

Acest Isus a fost al lui Navi, si urmator lui Moise, celui ce a fost datator de Lege evreilor. Acesta a luat si cetatea Ierihonului, care era a celor de alt neam. El a vazut pe Arhistrategul Mihail tinand in mana spada, si afland el ca acesta este mai-marele Voievod al puterii Domnului, lepadandu-si armele, a cazut la picioarele lui. Insa dand el razboi cu cei de alt neam, si fiind gata sa apuna soarele, avand el osardie spre razboi, rugatu-s-a lui Dumnezeu si a zis sa stea soarele. Si indata a fost oprit soarele din calea lui sa nu apuna, pana ce a infrant Iosua pe cei straini care au fugit, si i-au biruit cu putere. Apoi povatuind el poporul, si trecandu-i prin pustie si impartindu-le pamantul fagaduintei, si judecand pe popor douazeci si sapte de ani, s-a facut infricosator vrajmasilor. Si aratandu-si barbatia si fapta buna in multe razboaie, a murit, si a fost ingropat cu cinste de poporul sau.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintelor 40 de Mucenite Fecioare, si a lui Amun Diaconul, dascalul lor.

Aceste Sfinte Fecioare erau din Adrianopolul Macedoniei. Si fiind crestine au urmat lui Hristos, avand si dascal pe Diaconul Amun. Fiind prinse de Vaul, ighemonul Adrianopolului, si mult fiind chinuite ca sa se inchine idolilor, s-au rugat lui Dumnezeu, si fiind spanzurate, in vazduh, chinuindu-se multe ceasuri, cazand jos, au pierit. Apoi a fost spanzurat Sfantul Amun, si l-au zgariat pe coaste, dupa aceea au pus coif ars pe capul sau. Si izbavindu-se el a fost trimis impreuna cu sfintele fecioare de la Bereia la Iraclia Traciei la Licinie tiranul. Si din porunca acestuia, zece dintr-insele au fost bagate in foc, iar la opt, impreuna cu dascalul lor, li s-au taiat capetele; Si alte zece, sabii prin gura si prin inima suferind, s-au sfarsit; sase au fost tocate cu cutitele; iar celelalte sase s-au mutat la Domnul, fiind arse.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici si frati buni, Evod, Calista si Ermoghen.

Acesti sfinti mucenici, frati buni fiind, precum erau nascuti dintr-un pantece, asa s-au nascut si duhovniceste prin scaldatoarea cea dumnezeiasca pe vremea propovaduirii. Si de vreme ce au fost parati catre cel mai mare ce era biruitor atunci, ca sunt crestini, si cunoscandu-se bun-neamul si neingrozita starea sufletului lor, moarte de sabie asupra lor au randuit, si asa sfarsindu- si calea muceniciei, la Domnul s-au mutat.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Meletie cel Nou, care s-a nevoit in muntele Miupoliei (Myopolis) de langa Theba, in Capadocia, si care cu pace s-a savarsit.

Sfantul Meletie s-a nascut in Capadocia (Asia Mica), catre anul 1035. Putin dotat pentru studii, el a cerut si a primit de Dumnezeu, dupa rugaciuni fervente, darul cunoasterii Sfintelor Scripturi, pe care le-a citit si meditat fara incetare tot restul vietii sale. Devenit monah la Constantinopol, el a plecat in plerinaj la Ierusalim, pe atunci ocupat de turci. De acolo a vizitat Roma, unde s-a inchinat la mormantul Sfintilor Apostoli, iar apoi s-a instalat in Grecia, la manastirea de pe muntele Miopolis, in vremea domniei imparatului bizantin Alexis Comnenul (1081-1118). Aici a facut dovada de o ascultare si de o smerenie exemplare in viata comunitara, si de un zel arzator in lungile privegheri pe care le facea in fiecare noapte in chilia sa, nedand nicidecum odihna pleoapelor sale pana ce nu uda patul sau cu lacrimi (cf. Ps. 131). O asemenea purtare dadatoare de sfintenie i-a atras desigur ura diavolului, care l-a supus la ingrozitoare ispite si boli. Dar, inca o data, Meletie s-a aratat biruitor prin rabdare, si astfel Dumnezeu i-a daruit multime de harisme - a profetiei, a inainte-vederii, a discernamantului, a vindecarii bolilor -, pe care sfantul le-a utilizat spre folosul si mantuirea ucenicilor sai. A adormit in pace, si sufletul lui s-a alipit cetelor ingeresti, la 1 septembrie 1105.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Anghel, care a marturisit in Constantinopol, la anul 1680, si care prin sabie s-a savarsit.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua intaia, inceputul Indictului, adica anul nou bisericesc.

Trebuie sa stim ca Biserica lui Dumnezeu praznuieste Indictul ("Indiction" la romani insemna: porunca si aratare), luand obicei de la cei batrani; ca era obicei, la romani, sa se faca incepatura anului de la acest Indiction, adica la 1 septembrie. Si pentru ca in aceasta zi a intrat Domnul nostru Iisus Hristos in Sinagoga iudeilor, si dandu-I- se cartea lui Isaia proorocul, si deschizand-o a afl[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter