Sinaxar 24 Iulie 2016

In aceasta luna, in ziua a douazeci si patra, pomenirea Sfintei

Mucenite Hristina (Cristina).

 Aceasta mucenita era din cetatea Tirului, fiica a unui oarecare Urban stratilat. Acesta, suind-o intr-un turn inalt si asezand acolo zeii sai facuti din aur si din argint si cu podoabe impodobiti, i-a poruncit sa petreaca acolo si sa aduca jertfe la idoli. Dar sfanta, socotind cu cuget drept caci cu adevarat nu sunt dumnezei idolii cei neinsufletiti si facuti de oameni, se ruga lui Dumnezeu. Si privind pe o fereastra a vazut cerul, si din fapturi intelegand pe Facatorul, a sfaramat idolii tatalui sau si i-a impartit saracilor. Pentru aceasta a fost supusa la tot felul de chinuri de tatal sau; a fost bagata in temnita, unde ramanand multa vreme fara mancare, primea hrana ingereasca si s-a tamaduit de durerile ranilor. Dupa aceea a fost aruncata in mare, si de la Domnul a primit dumnezeiescul Botez, fiind scoasa la uscat de un inger. Afland ca este vie, a fost inchisa in temnita din porunca tatalui sau, care in acea noapte a murit. Luand in locul lui domnia un oarecare Dion, a adus pe mucenita la intrebare, si ea, marturisind pe Hristos, a fost chinuita cumplit. Iar dupa Dion a luat domnia un oarecare Iulian, care de asemenea a chinuit-o indelung. Si apoi fiind lovita de slujitori cu sulite, si-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Capiton, care de sabie s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Imeneu, care de sabie s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Ermoghen, caruia dezradacinandu-i-se toti dintii, s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului noul Mucenic Teofil cel de la Zachint, care a suferit mucenicia in Hiu la anul 1635 si care de foc s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului noul Mucenic Atanasie cel de la Chios, care, suferind mucenicia in Constantinopol la anul 1670, de sabie s-a savarsit.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazeci si patra, pomenirea Sfintei

Mucenite Hristina (Cristina).

 Aceasta mucenita era din cetatea Tirului, fiica a unui oarecare Urban stratilat. Acesta, suind-o intr-un turn inalt si asezand acolo zeii sai facuti din aur si din argint si cu podoabe impodobiti, i-a poruncit sa petreaca acolo si sa aduca jertfe la idoli. Dar sfanta, socotind cu cuget drept caci cu adevarat nu sunt dumnezei idolii cei neinsufletiti si facuti de oameni, [..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter