Sinaxar 29 Ianuarie 2015

In aceasta luna, in ziua a douazeci si noua, pomenirea aducerii moastelor sfantului sfintitului mucenic Ignatie, purtatorul de Dumnezeu (Teoforul).

 Sfantul mucenic Ignatie, urmasul apostolilor, a fost al doilea episcop al Antiohiei; si impreuna cu Policarp, episcopul Smirnei, au fost ucenici ai Evanghelistului Ioan, cuvantatorul de Dumnezeu. Sfantul Ignatie a fost adus inaintea imparatului Traian, a rabdat tot felul de chinuri si de incercari si a biruit. Apoi a fost trimis la Roma sa lupte cu fiarele, care l-au sfasiat si l-au mancat. Cativa crestini au adunat cinstitele si sfintitele ramasite cazute din gura leilor si le-au adus de la Roma la Antiohia, dandu-le fratilor, ca un dar dorit. Acestia au asezat cu toata cinstea aceste sfinte moaste in pamant. Biserica praznuieste cu bucurie sarbatoarea Aducerii moastelor sfantului Ignatie Teoforul.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor sapte mucenici, care s-au savarsit in Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob si Parigorie.

Acestor sfinti mucenici, fiind ostasi ai lui Hristos si infruntand ratacirea idoleasca, li s-au zdrobit bratele si coapsele cu toiege groase. Dupa aceea li s-au sfasiat trupurile si li s-au pus lanturi grele de grumaji si au fost bagati in temnita. In urma au fost scosi de acolo si spanzurati, pironindu-li-se capetele cu piroane de fier. In felul acesta si-au dat sufletele lui Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici Silvan episcopul, Luca diaconul si Mochie citetul.

Pe vremea imparatului Numerian in anii 284, s-a pornit prigoana asupra crestinilor. Atunci s-a dat de stire dregatorului cetatii Emesa, sa prinda pe sfantul parintele nostru Silvan, episcopul acestei cetati. Si indata a fost prins impreuna cu Luca diaconul si cu Mochie citetul. Legati, au stat inaintea dregatorului, care cercetandu-i cu amanuntul si auzind ca marturisesc pe Hristos drept Dumnezeu adevarat, si ca dadeau anatemei pe slujitorii idolilor, s-a pornit cu multa urgie si manie si i-a supus la multe si felurite chinuri, iar la urma a hotarat sa-i dea sa se lupte cu fiarele. Deci, scotand pe sfinti in adunarea poporului si lasand slobode multe feluri de fiare, sfintii s-au rugat lui Dumnezeu sa-si sfarseasca viata acolo. Dumnezeu indata a luat sufletele slugilor Sale. Atunci fiarele cele salbatice, sfiindu-se de moastele sfintilor, s-au dat in laturi, neatingandu-se nicidecum de trupurile lor. Dupa ce s-a innoptat, trupurile sfintilor au fost luate si ingropate cu cinste, aducandu-se multumiri lui Dumnezeu.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici Sarvil si Vevea sora lui, care au patimit in Edesa.

Acesti sfinti mucenici au trait in zilele imparatului Traian. Sfantul Sarvil era slujitor al demonilor celor inselatori si jertfitor al necuratelor lor jertfe. Si facandu-se odata un praznic al demonilor, iar Sarvil fiind, dupa obicei, mai mare fruntas peste necuratele jertfe, a fost infruntat si dojenit de episcopul Varsemeu, ca unul ce se facuse pricina a pierzarii multora. Atunci Sarvil a fost atins de harul lui Dumnezeu si induplecandu-se la cuvintele episcopului a venit la credinta in Hristos, impreuna cu sora lui Vevea, si au fost botezati de episcopul Varsemen. Pentru aceasta, Sarvil a fost adus ighemonului Lisias si a fost supus la felurite chinuri. In cele din urma a primit cununa muceniciei astfel: a fost pus la teasc si strans cu varteje, a fost fierastruit si i s-a taiat capul. Tot asa a patimit si sora lui, din porunca ighemonului.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului sfintitului mucenic Varsemeu, episcopul Edesei.

Acest sfant mucenic, asa cum s-a aratat mai sus, facandu-se pricinuitorul mantuirii lui Sarvil, pe care l-a botezat, a fost parat ighemonului Lisias care l-a batut rau, pentru ca a marturisit credinta in Hristos. Dar venind scrisori imparatesti ca sa se inceteze cu prigoana crestinilor a fost scos din inchisoare si venind la biserica lui, a multumit lui Dumnezeu, si apoi s-a savarsit in pace.

Tot in aceasta zi, pomenirea cuviosului nostru parinte Afraat.

Tot in aceasta zi, pomenirea cuviosului nostru parinte Achepsima.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului noului mucenic Dimitrie Hiotul, care a patimit la anul 1802.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a douazeci si noua, pomenirea aducerii moastelor sfantului sfintitului mucenic Ignatie, purtatorul de Dumnezeu (Teoforul).

 Sfantul mucenic Ignatie, urmasul apostolilor, a fost al doilea episcop al Antiohiei; si impreuna cu Policarp, episcopul Smirnei, au fost ucenici ai Evanghelistului Ioan, cuvantatorul de Dumnezeu. Sfantul Ignatie a fost adus inaintea imparatului Traian, a rabdat tot felul de chinuri si de incercari si[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter