Sinaxar 2 Mai 2016

In aceasta luna, in ziua a doua, pomenirea aducerii moastelor celui dintre sfinti parintele nostru Atanasie cel Mare, patriarhul Alexandriei.

 Acest sfant a petrecut pe pamant viata ingereasca, iar nevointele cu care s-a nevoit pentru dreapta credinta, si impotrivirile ce a avut din partea invatatorilor eretici, si desele izgoniri si mincinoasele napaste ce a suferit sunt scrise pe larg si la alte istorii, si le infatiseaza si de Dumnezeu graitorul Grigorie. Drept aceea nu putem sa povestim cele ce se spun in multe feluri de multi. Iar obisnuita randuiala a slujbei lui se face in 18 ianuarie.

Tot in aceasta zi, pomenirea chinuirii sfintilor mucenici Esper si Zoe, sotia lui, si a fiilor lor Chiriac si Teodul.

Acesti sfinti, Esper si Zoe, au trait pe vremea imparatului Adrian (124), si desi erau robi cu trupul unui oarecare Catal si al Tetradiei sotia aceluia, colonisti romani, care ii cumparasera ca robi din Pamfilia, ei insa cu sufletele erau slobozi. De aceea ei nici cu trupurile n-au suferit a sluji la stapani pagani, care cinsteau si se inchinau idolilor in locul Facatorului si Ziditorului a toate. Caci Chiriac si Teodul, fiii lor, au zis catre maica lor sa nu locuiasca mai mult impreuna cu paganii ci sa se desparta de ei ca sa nu fie impreuna cu ei dati pierzarii; insa ea le-a raspuns ca aceia sunt stapanii lor. Atunci ei i-au aratat ca pot sa se faca slobozi prin sangele varsat pentru Hristos. Acum si maica lor, unindu-se cu ei, ii intarea pe ei si ducandu-se la Catal, i-a spus ca Domnul nostru Iisus Hristos este Stapan sufletelor lor; iar daca printr-o oarecare intamplare ei au stapanire asupra trupurilor lor, ei socotesc de mai mare cinste stapanirea lui Hristos asupra lor. Caci ziceau ei: mai mult trebuie sa ne supunem lui Dumnezeu decat oamenilor. Deci spaimantandu-se pentru aceasta Catal, i-a trimis pe ei impreuna cu maica lor la Tritoniu, la tatal lor Esper. Iar mai in urma, praznuind Catal nasterea fiului sau, a socotit sa le trimita lor din cele pregatite, vin si carne, vrand sa vada de se vor impartasi ei din cele jertfite idolilor. Iar ei in loc sa se impartaseasca de acelea, la sfatul maicii lor, le-au aruncat cainilor. De aceasta fiind instiintat Catal si aprinzandu-se de manie, mai intai a poruncit sa fie spanzurati copiii de picioare si sa fie strujiti cu unghii de fier; iar parintii lor le dadeau curaj sa nu se supuna, ci sa sufere pana in sfarsit, privind catre cununa muceniciei. Apoi a poruncit sa fie pogorati si impreuna cu maica lor sa fie cumplit batuti. Dupa aceea a poruncit sa fie bagati sfintii toti patru in cuptor ars cu foc, in care si intrand si-au dat sufletele lor lui Dumnezeu. Iar dimineata rasunau in cuptor glasuri ca de cantare si deschizandu-se cuptorul, n-au aflat pe nimeni, in afara de sfintii, in chipul celor ce dorm, cu fetele spre rasarit.

Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru

Iordan, facatorul de minuni, care cu pace s-a savarsit.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.


Texte si imagini preluate din cartea "Vietile Sfintilor Ortodoxiei".

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter

Afiseaza Calendar

Luna:
Anul:

Calendarul Zilei


In aceasta luna, in ziua a doua, pomenirea aducerii moastelor celui dintre sfinti parintele nostru Atanasie cel Mare, patriarhul Alexandriei.

 Acest sfant a petrecut pe pamant viata ingereasca, iar nevointele cu care s-a nevoit pentru dreapta credinta, si impotrivirile ce a avut din partea invatatorilor eretici, si desele izgoniri si mincinoasele napaste ce a suferit sunt scrise pe larg si la alte istorii, si le infatiseaza si de Dumnezeu graitorul Grigorie. Drept aceea nu putem[..]

Citeste Mai Departe

Alege Data Sinaxar

Ziua:
Luna:
Anul:

Spune si Altora

Trimite pe Yahoo Messenger  Scrie pe Facebook  Scrie pe Twitter